Légzéspatológia

A tüdő funkciójának kiváló és egyszerű vizsgálómódszere a légzésfunkciós vizsgálatok, melynek segítségével kimutatható a tüdőszövet károsodása, illetve képes a tüdő-szív működést is nézni.

Nyitvatartás:

 • Hétfő - Péntek: 07:30 - 14:15

Mellék:

 • 149

Vizsgálatok

Légzésfunkció:

  Asztma és más tüdő betegségek kivizsgálásának elengedhetetlen része a légzésfunkciós vizsgálat. A hörgők, légutak, hörgőcskék szűkületei egyedi be és kilégzési eltérést mutatnak. A légzésfunkciós vizsgálattal a gyakorlott szakorvos következtetni tud a háttérben meghúzódó betegég fajtájára ugyanúgy, mint a súlyosságára.

 • Eszköz

Allergia vizsgálat:

  Az allergia vizsgálat során a tüneteket okozó allergén azonosítása a legfőbb cél. A vizsgálat elvégezhető provokációs tesztek segítségével és vérvétel útján is. Míg a provokációs teszt során a szervezet (bőr) kis mennyiségű allergénnel (allergiás reakciót kiváltó anyag) vagy allergén kivonattal kerül kontaktusba, addig a vérből történő allergia vizsgálat esetén az allergén specifikus IgE-t mérjük. Az IgE molekulák az úgynevezett immunglobulin szupercsaládba tartozó ellenanyagok, melyeket az immunrendszer termel azért, hogy felismerje, majd semlegesítse a szervezetbe került idegen anyagokat.

Vérgáz vizsgálat:

  A vérgáz elemzéssel, az oxigén (O2), és a szén-dioxid (CO2) mennyiségét, illetve a vér pH-jának savasságát, valamint egyéb paramétereket, így a laktátot, glükózt, hemoglobint, kreatinint és az elektrolitok koncentrációját mérjük.

 • Eszköz

Spiroergométer vizsgálat:

  A vizsgálati eszköz a spirometer, lehet zárt vagy félig, illetve teljesen nyílt rendszerű. A spirometer a be- és kilélegzett levegő térfogatát és áramlási sebességét képes mérni. Az eredményekből következtetni lehet a tüdő aktuális funkciójára, a hörgők esetleges szűkületére, a légző izmok állapotára.

 • Eszköz