Alapdokumentumok

Alapító okirat

Az alapító okirat kötött jogi fogalom, célja, hogy egységes szerkezetben, jogi nyelven, de közérthetően közölje létrehozója különböző adatait és célkitűzéseit. Az alapító okiratok felépítése függ attól milyen célból alkalmazzák őket. Az alapító okirat egy írásbeli, egyoldalú nyilatkozat, amelyben az alapító létrehozza az alapítás tárgyát.

Szervezeti és működési szabályzat

Jellemzően a nagyobb szervezetek készítenek ilyen szabályzatot, ahol a döntési jogkörök, a szervezet felépítése vagy összetett tevékenysége ezt megkívánja. Ennek a szabályzatnak az elkészítése nem kötelező, de ha a szervezet közhasznú minősítést kér és létesítő okiratában erre a szabályzatra hivatkozik, akkor elkészítése kötelező és a minősítés kérésekor a bírósághoz is be kell nyújtani

Küldetési nyilatkozat

A küldetési nyilatkozat vagy misszió annak a küldetésnek a meghatározása, melyet az intézmény a jövőben be akar tölteni. Megfogalmazza, hogy mi az intézmény létezésének célja, milyen elvek és értékek alapján működik, elkötelezettséget teremt az intézmény tagjai számára.

Minőségpolitika

A minőségpolitika (angolul quality policy) az intézmény saját minőségi működéséről és annak fejlesztéséről alkotott koncepciója, a minőségre vonatkozóan a felső vezetőség által hivatalosan kinyilvánított általános szándékai és irányvonala.